Smygbilder

Nakenälskare

Aktiv medlem
Kön
Man
Om personen/personerna går att identifiera så är det numera olagligt och åtalbart att lägga upp sådana bilder utan samtycke. Det skall dock vara bilder som kan anses vara kränkande, t.ex. nakenbilder, bilder på personer i allmänhet (folk på stan t.ex.) är helt ok och kräver inte något tillstånd.
Vill någon fotografera naket så finns alltid jag till hands. :)
 

Coq4Fun

Välbekant medlem
Kön
Man
Det beror alldeles på var du tagit dem. Är de tagna på allmän plats, där vem som helst kunnat se, så är det fritt fram, men har du satt upp en smygkamera hemma eller hos ngn så är det inte tillåtet och dessutom kriminellt i det senare fallet. Har du passerat någons tomt/spanat genom staket eller häck och fått bild på ngn innanför, så får det nog bedömas från fall till fall. Det är ju inte förbjudet/stötande att vara naken på sin inhägnade tomt och är det så öppet att man utan vidare ser in och öppet kan ta fotografier, så tror jag nog att man inte kan åtalas för det. Drönar-fotografering anses däremot som kränkande, även enbart hovring över tomt och hus.
 

Nakenälskare

Aktiv medlem
Kön
Man
Det är en rätt snårig lagstiftning, det gäller att skilja på fotograferingen i sig och användningen av bilderna.

Fotografering:
Om jag har uppfattat det rätt så är det olagligt att fotografera någon i hemlighet i dennes hem eller t.ex. i omklädningsrum och på toaletter. Det klassas som kränkande fotografering. Fotograferingen skall alltså skett i dessa utrymmen för att vara olaglig. Om fotografen däremot är på allmän plats är det fritt fram att fotografera in på privat område, t.ex om man står utanför någons tomt är det ok att fota, går man däremot in på privat tomt är det olagligt.

Användning av bilder:
Att dela bilder eller att lägga upp sådana på nätet kan vara olagligt om personen eller personerna går att identifiera, och att det medför men för dom avbildade, eller kränkning med t.ex. kommentarer. Detta gäller även för bilder som du själv inte tagit men sprider vidare. Det kan dock vara knepigt med bevisningen och domstolar dömer från fall till fall. Nakenbilder på minderåriga räknas alltid som barnpornografibrott, även tecknade sådana t.ex. Manga serier, personer har blivit dömda för det sistnämnda, här räcker innehav för åtal.

Att använda bilder för kommersiellt syfte t.ex. reklam eller betaltjänster kräver alltid samtycke av den/dom som avbildas, helst genom skriftligt avtal. Finns inte detta så är det ett brott mot upphovsrätten vilket kan ge saftiga skadestånd, även här gäller ovanstående lagstiftning.
 

Workout

Aktiv medlem
Ålder
46
Kön
Man
Olagligt eller inte, men jag kan känna att det är respektlöst både att fotografera i smyg och sedan lägga ut bilderna på nätet. Men jag kanske är tråkig…
 
Toppen